Merkel gaat daarmee in tegen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, die er vrijdag voor pleitte dat de Europese landen snel een hulpplan voor Griekenland zouden opstellen. ,,De situatie kan zo niet langer doorgaan”, aldus Barroso. Volgens hem zou dat al op de top eind komende week moeten gebeuren.
Maar Merkel is het daar niet mee eens. Volgens haar is er geen acuut geldgebrek in Griekenland en moet er geen ,,valse hoop” worden gekweekt door komende week al afspraken te maken. Dat zou ook alleen maar onrust op de financiële markten kunnen veroorzaken, aldus Merkel.
Toeschietelijk
De Duitse bondskanselier toonde zich overigens wel toeschietelijk wat betreft de vorm waarin eventuele hulp later zou kunnen worden gegeven. Zij zei er niets op tegen te hebben als afzonderlijke landen Griekenland te hulp zouden schieten. Barroso zei vrijdag eveneens dat de hulp aan Griekenland op bilaterale wijze zou kunnen worden geregeld. Een en ander zou volgens hem komende week wel moeten worden afgestemd binnen de Europese Unie.
,,Als Griekenland daar behoefte aan heeft, kan het land worden geholpen op een bilaterale manier door Europese landen, of kan het aankloppen bij het IMF”, aldus Merkel. Maar zij zei daarbij dat Griekenland nu geen betalingsproblemen heeft.
Blamage
De Belgische EU-Commissaris Karel De Gucht (Handel), zei zondag op de Belgische televisie dat het een ,,blamage'' zou zijn als Griekenland bij het IMF moet aankloppen. Volgens hem moet de EU zelf een oplossing voor het probleem vinden. De Gucht zei wel te begrijpen waarom Duitsland en Nederland kritisch zijn op EU-hulp. ,,Griekenland heeft de EU tot eind 2009 bedrogen met te gunstige begrotingscijfers'', aldus de Commissaris. Volgens de Gucht zal echter het ,,politiek verstand doorwegen en vindt men donderdag en vrijdag bij de EU-top een oplossing''.
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei zondag ,,volledig'' achter het plan te staan van EU-hulp voor Griekenland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl